Kan acupunctuur helpen bij afvallen?

Acupunctuur is een ondersteuning bij het afvallen. Maar u kunt niet alles blijven eten, uw eetpatroon moet aangepast worden. Voor sommige mensen is het moeilijk om een eetgewoonte te veranderen. Met acupunctuur is het makkelijker om een dieet vol te houden. De naalden stimuleren afvallen door het hongergevoel te stillen en de stofwisseling te versnellen.

Hoe werkt het?

Alternatieve geneeskunde ziet overgewicht als een tekort aan Qi in de milt meridiaan en teveel eetlust als 'hitte' in de maag meridiaan. Met acupunctuur kunnen wij een verkeerde functie van deze meridianen in balans brengen.

Dat acupunctuur bij afvallen effectief is, wordt ook door de conventionele geneeskunde erkend.

Volgens westers standpunt stimuleert een acupunctuurnaald perifere zenuwen, die de signalen centraal door het ruggenmerg naar de hypofyse en de middenhersenen doorzenden. Deze signalen activeren bepaalde centra.

Geactiveerde centra geven dan speciale neurochemicaliƫn af zoals endorfine, dopamine, serotonine en cortisol. Door oor-acupunctuur kan de nervus Vagus, die een belangrijke rol speelt in de transmissie van eetlust signalen van maag naar hersenen, gestimuleerd worden. De stimulatie van de nervus Vagus samen met het toenemen van serotonine kan het doorgeven van de eetlust signalen onderdrukken, terwijl endorfine en dopamine het hongergevoel kunnen onderdrukken.